- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 5 dag soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 szkl oleju
Z podanych przypraw przygotować marynatę. Wszystkie przyprawy razem wymieszać, dodać przeciśnięty prze praskę czosnek oraz rozdrobnione liście laurowe, wymieszać, a następnie dodać olej i wszystko razem wymieszać. Do marynaty włożyć mięso w kawałku, dokładnie obtoczyć w przyprawach i odstawić do lodówki na 3 dni, codziennie obracając mięso. Po 3 dniach mięso wraz z przyprawami przełożyć do rękawa do pieczenia i związać. Mięso zaparzać w gorącej wodzie o temp. 70 st przez 1h. Po tym czasie mięso pozostawić w rękawie w tej wodzie do następnego dnia. Następnego dnia szynkę ponownie zaparzać przez 1h. Pozostawić do wystudzenia a następnie wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie wędlinę pokroić w cienkie plasterki i podawać na kanapki.
Zaparzyć i już? Robiłam wg przepisu w którym gotuje się po 10 minut przez kolejne 3 dni i pozostawia w gorącej wodzie do wystudzenia. Tak przyrządzona wędlina była krucha, smaczna i aromatyczna.
OdpowiedzUsuńKażdy ma swój przepis, ja robię właśnie w ten sposób jak podałam w przepisie, gdzie jest napisane żeby zaparzać w wodzie o temp. 70 st przez 1 godzinę a następnie pozostawić w tej gorącej wodzie do wystudzenia i drugiego dnia powtórzyć dokładnie to samo i moja wędlina robiona w ten sposób również jest krucha, smaczna i aromatyczna :-)
UsuńAle to chyba nie była surowa szynka? Czyli jaka, bo surowa wyszłaby chyba biała a nie taka różowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
To była surowa szynka i wychodzi właśnie taka jak na zdjęciu :-)
Usuńmoja była soczysta ale lekko twarda
OdpowiedzUsuń----------------------------------------------------------------------
http://bit.ly/2e9RQ3C