piątek, 13 grudnia 2013

Tort kawowy z wiśniami



Ciasto czekoladowe:
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki orzechów zmielonych
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kawowa:
  • 2 szkl mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl kawy cappuccino czekoladowego
  • 25 dag masła

Dodatkowo:
  • wiśnie bez pestek ze słoiczka
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • wiórki kokosowe

Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając cukier. Dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz olej i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do średniej średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st przez 40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części.

Ciasto orzechowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając cukier. Dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 30 min.

Masa kawowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem.W drugiej połowie mleka rozmieszać proszek budyniowy i całość wlać do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Pozostawić do wystudzenia. 
Masło utrzeć na puch. Do utartego masła dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając, aż do powstania puszystej masy. 
Na koniec wsypać kawę cappuccino (proszek) i całość utrzeć.

Kawę mieloną zaparzyć w szklance i powstały naparem ponczować każdy blat.
Na spód ułożyć jedną część ciasta czekoladowego i wyłożyć na niego 1/3 masy, rozsmarować i ułożyć na niej wiśnie, wciskając je w masę. Na to położyć ciasto orzechowe, rozsmarować 1/3 masy, wyłożyć wiśnie, a na wierzch wyłożyć drugą część ciasta czekoladowego. 
Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować resztę masy. Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi, a wierzch dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz