wtorek, 10 grudnia 2013

Ryż po meksykańsku



  • 10 dag ryżu białego
  • 20 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 1 szkl wody
  • pieprz cayenne do smaku
  • sól do smaku
Pomidory sparzyć gorącą wodą i ściągnąć z nich skórkę. Cebulę i czosnek obrać. Pomidory, cebulę oraz czosnek zblenderować na jednolity sos. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, a następnie wyjąć z patelni i odstawić. Ryż moczyć w zimnej wodzie przez 1h, a następnie odsączyć i zeszklić go na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Gdy ryż się zeszkli dodać przygotowany sos pomidorowy, wodę oraz pieprz i sól do smaku i wszystko razem dusić na małym ogniu 15 min, aż całość dość mocno zgęstnieje. Następnie wsypać do ryżu wcześniej podsmażone mięso, paprykę pokrojoną w kosteczkę, odsączoną kukurydzę oraz fasolę i wszystko razem dusić jeszcze 10 min. 
Przygotowany ryż podawać na ciepło od razu po przygotowaniu.


2 komentarze:

  1. Masz niesamowite pojęcie o kuchniach świata. Teraz Ty jesteś moją Guru kuchni :)

    OdpowiedzUsuń