- 1 kapusta
- 4 marchewki
- 3 cebule
- 1 duży słoik papryki marynowanej
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szkl octu
- 3/4 szkl oleju
- 1/2 szkl cukru
- 1,5 łyżki soli
- 6 szt pieprzu ziarnistego
- 4 szt ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę marynowaną (duży słoik) również pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa razem wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty czosnek oraz pieprz, ziele angielskie i liście laurowe razem zagotować i jeszcze gorącą zalewą zalać warzywa. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na noc (kilkakrotnie wymieszać). Surówka jest najlepsza na drugi dzień jak wszystkie składniki się przeżrą.
Często decyduję się na przygotowanie czegoś podobnego - dlatego mogę stanowczo polecić :)
OdpowiedzUsuń