niedziela, 8 grudnia 2013

Surówka do obiadu



  • 1 kapusta
  • 4 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 duży słoik papryki marynowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl octu
  • 3/4 szkl oleju
  • 1/2 szkl cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 szt pieprzu ziarnistego
  • 4 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
Kapustę poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę marynowaną (duży słoik) również pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa razem wymieszać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty czosnek oraz pieprz, ziele angielskie i liście laurowe razem zagotować i jeszcze gorącą zalewą zalać warzywa. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na noc (kilkakrotnie wymieszać). Surówka jest najlepsza na drugi dzień jak wszystkie składniki się przeżrą.

1 komentarz:

  1. Często decyduję się na przygotowanie czegoś podobnego - dlatego mogę stanowczo polecić :)

    OdpowiedzUsuń