wtorek, 31 grudnia 2013

Świąteczne ciasto korzenne



Ciasto:
  • 6 jajek
  • 5 dag cukru
  • 5 dag miodu sztucznego
  • 7 dag mąki pszennej
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Masa:
  • 2 budynie o smaku toffii
  • 20 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 700 ml mleka
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki wódki
Ciasto:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Następnie nadal ubijając dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz przyprawę do piernika i miód. Na koniec dodać drobno zmielone orzech i wszystko razem delikatnie wymieszać. 
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią połowę przygotowanego ciasto. Ciasto na blaszce wyrównać i piec w temp. 180 st przez 8 min. Drugą połowę ciasta upiec w ten sam sposób. Gdy oba ciasta wystygną to każde z nich przeciąć na 3 paski ( w sumie powstanie 6 pasów ciasta).
Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie rozmieszać budynie i wlać je na gotujące się mleko, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Budyń przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec dodać drobno zmielone orzechy oraz wódkę i dokładnie utrzeć.

Pasy ciasta smarować przygotowaną masą i składać jeden na drugi. Boki ciasta również posmarować masą a wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz