czwartek, 2 stycznia 2014

Smażony ryż po tajsku


Od momentu mojej podróży do Azji jestem miłośniczką tamtejszej kuchni więc często goszczą u mnie potrawy kuchni tajskiej i indyjskiej. Jeśli ktoś nie miał jeszcze możliwości spróbowania takich dań to polecam wypróbować któryś z moich przepisów, a może i Was zauroczą te wspaniałe smaki :-)

A dziś na obiad polecam szybki i smaczny ryż po tajsku :-)



  • 20 dag ryżu (można użyć 2 woreczki ryżu)
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • pieprz świeżo zmielony

Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Mięso pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na złoty kolor na oleju i zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażyć jajka sadzone, które następnie pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć z nich skórkę i również pokroić w kosteczkę. Ugotowany ryż wyłożyć na patelnię do pozostałego po smażeniu mięsa i jajek tłuszczu, dodać podsmażone mięso, pokrojone jajka, pomidory, drobno posiekany czosnek, sos sojowy oraz chilli i świeżo zmielony pieprz do smaku i całość podsmażać przez 10 min aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.

1 komentarz:

  1. Wszystko wygląda bardzo smakowicie, aż czuc unoszący się zapach ;), dziękuję za odwiedziny na moim blogu, Twój też będę obserwowac i korzystac z przepisów :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń