sobota, 21 grudnia 2013

Sernik wiedeński z rodzynkami



  • 1 kg sera (ja używam gotowego serka waniliowego z wiaderka)
  • 10 jajek
  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • 15 dag rodzynek
  • 3 łyżki mąki
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać ser, (ja robię z serka waniliowego z wiaderka). Następnie ciągle ucierając dodać budyń wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i całość delikatnie wymieszać. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć je mąką. Oprószone rodzynki dodać na końcu do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st przez 1,2h. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. 
Gdy sernik wystygnie wyjąć go z blaszki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz