- 1 kg sera (ja używam gotowego serka waniliowego z wiaderka)
- 10 jajek
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku
- 15 dag rodzynek
- 3 łyżki mąki
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać ser, (ja robię z serka waniliowego z wiaderka). Następnie ciągle ucierając dodać budyń wraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i całość delikatnie wymieszać. Rodzynki zalać gorącą wodą, odcedzić, osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć je mąką. Oprószone rodzynki dodać na końcu do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st przez 1,2h. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Gdy sernik wystygnie wyjąć go z blaszki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz