- 4 filety rybne
- 6 łyżek mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl białego wina
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 puszka białe fasoli
- sól świeżo zmielona
- pieprz świeżo zmielony
- chilli do smaku
Filety rybne (ja użyłam mintaja) pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć z obu stron świeżo zmieloną solą oraz pieprzem. Następnie każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, a czosnek obrać i drobno posiekać. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie do cebuli dodać odsączoną z zalewy białą fasolę oraz wlać wino i chwilkę wszystko razem podusić. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem, solą oraz chilli.
Na koniec dodać usmażoną rybę i wszystko razem jeszcze podusić kilka minut.
Tak przygotowaną rybkę z sosem można podawać z białym lub brązowym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz