wtorek, 3 grudnia 2013

Naleśniki z serkiem waniliowym



Ciasto:
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 20 dag twarogu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Ciasto:

Jajko roztrzepać z mlekiem oraz gazowaną wodą mineralną. Następnie dodać cukier, sól oraz mąkę i wszystko dokładnie roztrzepać na jednolite ciasto. Patelnię rozgrzać i posmarować niewielką ilością oleju, a następnie nalać na nią niewielką ilość ciasta i rozprowadzić równomiernie, smażąc cienkie naleśniki po kilka minut z każdej strony. 
Farsz:

Twaróg wymieszać dokładnie w miseczce ze śmietaną, cukrem oraz cukrem waniliowym.
Każdy jeszcze ciepły naleśnik posmarować przygotowanym serkiem.
Naleśniki posmarowane serkiem składać w trójkąty i od razu podawać.

1 komentarz: