Ciasto:
- 1 szkl mleka
- 1/2 szkl wody mineralnej gazowanej
- 1 jajko
- 8 łyżek mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 20 dag twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Ciasto:
Jajko roztrzepać z mlekiem oraz gazowaną wodą mineralną. Następnie dodać cukier, sól oraz mąkę i wszystko dokładnie roztrzepać na jednolite ciasto. Patelnię rozgrzać i posmarować niewielką ilością oleju, a następnie nalać na nią niewielką ilość ciasta i rozprowadzić równomiernie, smażąc cienkie naleśniki po kilka minut z każdej strony.
Farsz:
Twaróg wymieszać dokładnie w miseczce ze śmietaną, cukrem oraz cukrem waniliowym.
Każdy jeszcze ciepły naleśnik posmarować przygotowanym serkiem.
Naleśniki posmarowane serkiem składać w trójkąty i od razu podawać.
uwielbiam naleśniki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń