środa, 27 listopada 2013

Babeczki rabarbarowo-truskawkowe



  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl śmietany 12%
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag rabarbaru
  • 40 dag truskawek
Masło utrzeć na puch wraz z cukrem pudrem. Następnie białka oddzielić od żółtek i dodawać po jednym żółtku do masła ciągle ucierając. Nadal ucierając dodać śmietanę, dodać oba rodzaje mąki, budynie oraz proszek do pieczenia i całość utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, a z rabarbaru zdjąć skórkę i pokroić go w kosteczkę. Owoce dodać do ciasta i wymieszać. Foremki do babeczek wysmarować olejem i nakładać do nich ciasto. Piec w 180 st przez 30 min. Po upieczeniu babeczki posypać cukrem pudrem.

dostępne także na: Przepis na Kobietę

3 komentarze:

  1. mmm musiały być pyszne:))) już się nie mogę doczekać lata , wtedy na pewno wypróbuje ten przepis:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również już się nie mogę doczekać lata i serdecznie polecam te babeczki :-)

      Usuń