Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 1/2 szkl mleka
- 1 żółtko
- 3 dag drożdże
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 1 białko
- sól ziołowa
- suchy mak
Ciasto:
Drożdże wraz z żółtkiem i solą rozmieszać w mleku. Następnie dodać mąkę wraz z olejem i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h.
Farsz:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Następnie dodać słodką paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką krążki i na każdy krążek nakładać po troszku farszu i zlepiać na pół. Cebulaczki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy cebulaczek posmarować roztrzepanym białkiem jajka, posypać solą ziołową i makiem. Piec w temp. 180 st przez 20 min.
Takie cebulaczki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz