środa, 4 grudnia 2013

Cebulaczki



Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 żółtko
  • 3 dag drożdże
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • sól ziołowa
  • suchy mak
Ciasto:
Drożdże wraz z żółtkiem i solą rozmieszać w mleku. Następnie dodać mąkę wraz z olejem i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. 
Farsz:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na maśle. Następnie dodać słodką paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką krążki i na każdy krążek nakładać po troszku farszu i zlepiać na pół. Cebulaczki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy cebulaczek posmarować roztrzepanym białkiem jajka, posypać solą ziołową i makiem. Piec w temp. 180 st przez 20 min.
Takie cebulaczki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz