wtorek, 3 września 2013

Panga w pikantnym sosie



  • 1 filet z pangi
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ostrego ketchupu
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia



Filet z pangi rozmrozić, osuszyć, przekroić na 4 części, oprószyć z każdej strony świeżo zmieloną solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i skropić sokiem z cytryny, a następnie wstawić do lodówki na 30 min. Mąkę wymieszać z papryką słodką oraz ostrą i obtoczyć w niej rybę. Obtoczone w mące z przyprawami filety smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.  Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek obrać i drobno posiekać.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup oraz pozostałą mąkę z przyprawami, dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do sosu włożyć podsmażone filety z pangi i wszystko razem dusić jeszcze 10 min pod przykryciem. 

Gotowe filety z pangi wraz z sosem wspaniale smakują z brązowym lub białym ryżem.

2 komentarze:

  1. Ja przeszłam z soli morskiej na sól himalajską ,dostępna jest w sklepach, oraz na allegro.Poczytaj ile ma minerałów, aż 84. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również używam sól himalajską, pozdrawiam

      Usuń