- 1 filet z pangi
- sól morska świeżo mielona
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 szkl białego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Filet z pangi rozmrozić, osuszyć, przekroić na 4 części, oprószyć z każdej strony świeżo zmieloną solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i skropić sokiem z cytryny, a następnie wstawić do lodówki na 30 min. Mąkę wymieszać z papryką słodką oraz ostrą i obtoczyć w niej rybę. Obtoczone w mące z przyprawami filety smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a czosnek obrać i drobno posiekać.
Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie wlać wino, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup oraz pozostałą mąkę z przyprawami, dokładnie wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do sosu włożyć podsmażone filety z pangi i wszystko razem dusić jeszcze 10 min pod przykryciem.
Gotowe filety z pangi wraz z sosem wspaniale smakują z brązowym lub białym ryżem.
Ja przeszłam z soli morskiej na sól himalajską ,dostępna jest w sklepach, oraz na allegro.Poczytaj ile ma minerałów, aż 84. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież używam sól himalajską, pozdrawiam
Usuń