- 2,5 szkl mąki
- 0,5 szkl mleka
- 10 dag margaryny
- 2 jajka
- 3 dag drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Do rozczynu z drożdży dodać mąkę, jajka, sól, spirytus i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną, wystudzoną margarynę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i posmarować gotową masą makową z puszki. Zwinąć jak roladę i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem z jajka i posypać suchym makiem. Piec w temperaturze 180 st przez ok. 40 min.
Upieczony makowiec wystudzić a następnie pokroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz