niedziela, 1 września 2013

Makowiec zawijany



  • 2,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl mleka
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 3 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru 
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce. Do rozczynu z drożdży dodać mąkę, jajka, sól, spirytus i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną, wystudzoną margarynę. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i posmarować gotową masą makową z puszki. Zwinąć jak roladę i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować białkiem z jajka i posypać suchym makiem. Piec w temperaturze 180 st przez ok. 40 min. 
Upieczony makowiec wystudzić a następnie pokroić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz