- 4 jajka
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 margaryna
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Do utartych żółtek z cukrem dodać oba rodzaje mąki, proszek, oraz stopniowo dolewać wystudzoną margarynę i ucierać ciasto. Białka ubić na sztywną pianę. Białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i do jednej części dodać kakao i wymieszać. Formę z kominkiem do babki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, a następnie nakładać do niej ciasto na przemian raz jasne ciasto, a następnie ciemne, aż do wykończenia ciast. Babkę piec w temp. 170 st przez 1 h. Po upieczeniu babkę wystudzić, polać polewą i dowolnie udekorować.
pychotka jadlem osobiscie
OdpowiedzUsuń