wtorek, 3 września 2013

Cebulowe krążki



  • 1 duża cebula
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Cebulę obrać, pokroić w 0,5cm plastry, a następnie porozdzielać tak aby powstały krążki. Mąkę wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia i każdy krążek w niej obtoczyć. Jajko roztrzepać z mlekiem oraz pozostałą mąką wymieszaną z solą i proszkiem, tak aby powstało dość gęste ciasto. Każdy krążek obtoczyć w cieście. Następnie krążki obtoczone w cieście obsypać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. 
Gotowe cebulowe krążki podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem.

3 komentarze:

  1. Pomysłowe, przekąska do piwka będzie chyba idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, przekąska jak najbardziej pasuje do piwa :-)

      Usuń
  2. uwielbiam. cała moja rodzina może je jeść kilogramami.

    OdpowiedzUsuń