- 1 duża cebula
- 10 dag mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Cebulę obrać, pokroić w 0,5cm plastry, a następnie porozdzielać tak aby powstały krążki. Mąkę wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia i każdy krążek w niej obtoczyć. Jajko roztrzepać z mlekiem oraz pozostałą mąką wymieszaną z solą i proszkiem, tak aby powstało dość gęste ciasto. Każdy krążek obtoczyć w cieście. Następnie krążki obtoczone w cieście obsypać bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Gotowe cebulowe krążki podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem.
Pomysłowe, przekąska do piwka będzie chyba idealna ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, przekąska jak najbardziej pasuje do piwa :-)
Usuńuwielbiam. cała moja rodzina może je jeść kilogramami.
OdpowiedzUsuń