niedziela, 15 września 2013

Ciasto kakaowo-orzechowo-śliwkowe




Ciasto kakaowe:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 25 dag orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu płynnego

Krem:
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • 20 dag masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto:
  • 30 dag śliwek suszonych
  • alkohol


Ciasto kakaowe: 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec oddać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 180st przez ok. 20 min.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać orzechy grubo posiekane wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia oraz miód płynny i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st przez 30 min.

Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Masło utrzeć na puch i dodawać wystudzony budyń ciągle ucierając aby powstała puszysta masa.
Suszone śliwki zalać alkoholem i odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie śliwki odcedzić z alkoholu i pociąć ich na paseczki.
Na wystudzone ciasto kakaowe wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, przykryć ciastem orzechowym i wyłożyć na niego i rozsmarować resztę kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w paseczki śliwki, dociskając aby przykleiły się do kremu.
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepsze jest dopiero następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz