Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 1 szkl cukru
- 1 łyżka mąki
- 25 dag orzechów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu płynnego
Krem:
- 2 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 20 dag masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
- 30 dag śliwek suszonych
- alkohol
Ciasto kakaowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka, ubić, a na koniec oddać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wymieszać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piec w 180st przez ok. 20 min.
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać orzechy grubo posiekane wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia oraz miód płynny i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasta przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st przez 30 min.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną, całość wlać do gotującego się mleka z cukrem i gotować ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń.
Masło utrzeć na puch i dodawać wystudzony budyń ciągle ucierając aby powstała puszysta masa.
Suszone śliwki zalać alkoholem i odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie śliwki odcedzić z alkoholu i pociąć ich na paseczki.
Na wystudzone ciasto kakaowe wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, przykryć ciastem orzechowym i wyłożyć na niego i rozsmarować resztę kremu. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w paseczki śliwki, dociskając aby przykleiły się do kremu.
Gotowe ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najlepsze jest dopiero następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz