Ciasto kakaowe:
- 2,5 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru pudru
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 0,5 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 0,5 litra mleka
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
Ciasto kakaowe:
Margarynę rozpuścić z miodem i pozostawić do ostygnięcia.
Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, kakao, sodę, dodać jajko, wszystko razem posiekać nożem, wlać wystudzoną margarynę z miodem i zagnieść ciasto, które następnie podzielić na dwie jednakowe części.
Każdą część upiec osobno w temp. 180 st przez ok. 20 min.
Ciasto biszkoptowe:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ich na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i nadal ubijać, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto piec w 180 st przez ok. 30 min.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość wlać na gotujące się mleko z cukrem. Całość gotować ciągle mieszając, aż powstanie gęsty budyń, który następnie odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puch i dodawać do niego porcjami ostudzony budyń, ciągle ucierając, aż powstanie puszysty krem.
Na ciasto kakaowe wyłożyć połowę masy i rozsmarować. Na to położyć ciasto biszkoptowe i rozsmarować na nim resztę masy. Na wierzch wyłożyć drugie ciasto kakaowe. Całość polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień jak ciasto kakaowe zmięknie.
dostępne także na: Przepis na Kobietę
dostępne także na: Przepis na Kobietę
Uwielbiam takie przekładańce :) wszystkie Twoje ciasta wyglądają na mega pyszne . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńBardzo pięknie się to wszystko prezentuje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń