czwartek, 31 maja 2018

Kawa latte - jak zrobić w domu

Kawa latte to włoski napój kawowy powstający w wyniku wlania kawy espresso do podgrzanego mleka. Kawa latte powinna być podawana w wysokiej szklance i z długą łyżeczką.
Nie musimy wcale iść do kawiarni aby napić się tego właśnie rodzaju kawy. Jest ją bardzo prosto i szybko przygotować w domu więc już po kilku chwilach możemy delektować się wyśmienitą kawą :-)

kawa latte


  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wody
  • 150 ml mleka

Kawę wraz z cukrem zalać wrzącą wodą i wymieszać. Mleko podgrzać, spienić i przelać do wysokiej szklanki. Do mleka wlewać bardzo powoli przygotowaną gorącą kawę, aż wytworzą się warstwy. Na wierzch wyłożyć łyżeczkę pianki z mleka aby przykryć miejsce przez które wlewana była kawa.
Wierzch kawy można posypać cynamonem.

4 komentarze:

  1. Warto osłodzić sobie dzień latte :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kawę w każdej wersji, latte jest pyszna do śniadania, ale nie tylko, często się nią delektuję między posiłkami, a jeszcze małe co nieco do tego to rozkosz dla podniebienia. Sposób wykonania prosty i szybki, trzeba go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, wygląda to naprawdę niezwykle ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam latte, dzięki za przepis spróbuje zrobić ją w domu :-)

    OdpowiedzUsuń