Dziś mam dla Was zdrową wersję pierniczków, na mące orkiszowej i bez cukru. Pierniczki są mega pyszne, a do tego można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia, koniecznie spróbujcie ;-)
- 55 dag maki orkiszowej białej typ 750
- 13 dag masła
- 20 dag miodu
- 18 dag ksylitolu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Mąkę oraz przyprawy wyłożyć na stolnicę, dodać zmielony ksylitol. Masło wraz z miodem rozpuścić i gdy przestygnie dodać do suchych składników, dodać również jajko i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temp. 180 st przez ok. 10 min do złotego koloru.
Wow super pierniczki, dzieki za przepis jeszcze dzis ich zrobie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się Marto że podsunęłam Ci pomysł na pierniczki :-)
UsuńKochana dbasz o nasze zdrowie i figurę. Wersja bardzo ciekawa, a wygląd ich apetyczny. Choć już upiekłam pierniczki to jeśli mi czas pozwoli to upiekę i zaskoczę bliskich.
OdpowiedzUsuńKrysiu polecam bo można się nimi zajadać bez końca ;-)
UsuńZdrowe, a do tego pyszne - czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno pyszne dobrze że siostra ma wszystkie składniki
OdpowiedzUsuńŚwietne pierniczki i do tego tak zapakowane, że można ofiarować jako dodatek do prezentu świątecznego :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, Zdrowych, Wesołych Świąt :)
Pysznie i zdrowo, a przede wszystkim świątecznie :)
OdpowiedzUsuń