Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście karpia. Słynny świąteczny karp serwowany jest w różnej postaci, ale chyba najprostszy, najszybszy i najbardziej popularny jest karp smażony, a taki w panierce smakuje przepysznie. A u Was w jakiej postaci zagości karp na świątecznym stole? :-)
- filety z karpia
- pieprz
- sól
- bazylia
- sok z cytryny
- jajko
- bułka tarta
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą, bazylią i wstawić do lodówki na kilka godzin. po tym czasie filety zanurzać w jajku, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
U mnie w swieta dokladnie taki sam karpik jest na stole, pychotka najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńo tak, karp na stole wigilijnym to obowiązkowa potrawa nr 1. U mnie też króluje karp właśnie smażony w popularnej panierce, najbardziej uniwersalny i przez Wszystkich lubiany. Smacznych Świąt życzę.
OdpowiedzUsuńDzięki Krysiu, ja Tobie też życzę pysznych radosnyh świąt. :-)
UsuńJa karpia nie lubię ale reszta go robi to akurat coś dla nich
OdpowiedzUsuńW sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuń