Kasza gryczana z warzywami to szybka i prosta potrawa, a do tego bardzo zdrowa. Kasza bowiem bogata jest w białko, witaminy z grupy B i sole mineralne, a do tego mega pyszne warzywka i całość zamienia się w przepyszny, zdrowy obiad :-)
- 1 szkl kaszy gryczanej białej niepalonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 1 średni korzeń selera
- 1/4 kapusty pekińskiej
- 1/2 szkl przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól himalajska
- pieprz
- olej kokosowy
- koperek
- ketchup kielecki
Kaszę gryczaną przepłukać ugotować na sypko w 2 szkl wody. Cebulę obrać pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać i razem zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym. Marchewkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i całość razem podsmażać. Na koniec dodać posiekaną kapustę pekińską, przecier pomidorowy oraz kurkumę i całość chwile poddusić. Następnie dodać ugotowaną kaszę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotową kaszę z warzywami podawać polaną ketchupem i posypaną posiekanym koperkiem.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje ;-)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pożywna bomba witaminowa, a jaka smaczna, wygląd kuszący. Robię trochę inną wersję z mięsem, ale tą na pewno w najbliższych dniach zaserwuję domownikom.
OdpowiedzUsuńWersja z mięskiem też z pewnością jest pyszna :-)
UsuńŚwietny przepis,tylko ta reklama ketchupu kompletnie tutaj nie pasuje ;)
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś nie lubi to można pominąć ketchup, ale ja ketchup bardzo lubię i do takich dań używam ;-)
UsuńPyszna propozycja, musze wyprobowac :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Marto :-)
Usuń