Na jesienną pogodę najlepsze są zupy, gorące i rozgrzewające, sycące oraz pożywne. Dziś chciałabym Wam polecić ciorbe, czyli zupę rumuńską. Podczas naszej podróży po Rumunii poprostu zakochałam się w tamtejszych zupach. Jest ich wiele rodzajów, ale dziś chciałam Wam polecić ciorbe de pui. Jest to rumuńska zupa z kurczakiem, bogata w warzywa, zabielana śmietaną i jajkiem. Koniecznie musicie ją spróbować, a może oszalejecie na jej punkcie tak jak i ja :-)
- 3 litry wody
- 80 dag udek z kurczaka
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 4 pomidory
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- pieprz, sól
- natka pietruszki
- sok z cytryny
Mięso umyć, zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Pomidory sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę, a resztę warzyw obrać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz ziemniaki, a na koniec paprykę i całość podsmażyć, a następnie dodać do zupy i gotować. Wyjąć miękkie mięso, obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem dodać do zupy. Dodać również pokrojone w ćwiartki pomidory i całość gotować aż warzywa będą miękkie. Jajko wymieszać z śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zupę przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny i dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupa powinna być dość kwaśna, można podawać ją samą lub z pieczywem.
Takie sycące zupki zawsze chętnie :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA jak wspaniale smakuje..... :-)
UsuńBardzo ciekawy skład tej zupy. Ale Małgosiu, tak mnie intryguje, że pewnie ją zrobię. Lubię takie zupy, które pysznie smakują i potrafią rozgrzać :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
Krysiu koniecznie spróbuj, zupka jest pyszniutka :-) Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu :-)
UsuńBardzo kreatywnie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńNazwa bardzo tajemnicza, ale składniki takie bardzo nam bliskie i znane, więc może rzeczywiście smaczna. Trzeba wypróbować, kaloryczna, sycąca jak raz na czas jesienno-zimowy
OdpowiedzUsuńOj tak na jesienne dni idealna :-)
UsuńMusi być dobra :)
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńFakt, rewelacja :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, musze koniecznie wyprobowac :-)
OdpowiedzUsuńjadłam, w Anglii, przygotowaną przez Rumunskiego kucharza, ale nie bylo w niej pomidorów, za to naprawdę duuzo marchwi i cebuli i oczywiscie ziemniaki, mieso to piers z kurczaka, dosc gesta była, pycha! grunt to rozgotowac warzywa byle by mieso w nie stwardniało ( w przypadku piersi z kurczaka)
OdpowiedzUsuń