sobota, 25 listopada 2017

Rumuńska zupa - Ciorba de pui

Na jesienną pogodę najlepsze są zupy, gorące i rozgrzewające, sycące oraz pożywne. Dziś chciałabym Wam polecić ciorbe, czyli zupę rumuńską. Podczas naszej podróży po Rumunii poprostu zakochałam się w tamtejszych zupach. Jest ich wiele rodzajów, ale dziś chciałam Wam polecić ciorbe de pui. Jest to rumuńska zupa z kurczakiem, bogata w warzywa, zabielana śmietaną i jajkiem. Koniecznie musicie ją spróbować, a może oszalejecie na jej punkcie tak jak i ja :-)


Zupa rumuńska - Ciorba de pui


  • 3 litry wody
  • 80 dag udek z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 4 pomidory
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

Mięso umyć, zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Pomidory sparzyć gorącą wodą i zdjąć skórkę, a resztę warzyw obrać. Na oleju zeszklić cebulę, dodać marchewkę oraz ziemniaki, a na koniec paprykę i całość podsmażyć, a następnie dodać do zupy i gotować. Wyjąć miękkie mięso, obrać z kości, pokroić na mniejsze kawałki i z powrotem dodać do zupy. Dodać również pokrojone w ćwiartki pomidory i całość gotować aż warzywa będą miękkie. Jajko wymieszać z śmietaną, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zupę przyprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny i dodać posiekaną natkę pietruszki. Zupa powinna być dość kwaśna, można podawać ją samą lub z pieczywem.


12 komentarzy:

  1. Takie sycące zupki zawsze chętnie :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy skład tej zupy. Ale Małgosiu, tak mnie intryguje, że pewnie ją zrobię. Lubię takie zupy, które pysznie smakują i potrafią rozgrzać :)
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu koniecznie spróbuj, zupka jest pyszniutka :-) Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu :-)

      Usuń
  3. Nazwa bardzo tajemnicza, ale składniki takie bardzo nam bliskie i znane, więc może rzeczywiście smaczna. Trzeba wypróbować, kaloryczna, sycąca jak raz na czas jesienno-zimowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglada, musze koniecznie wyprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam, w Anglii, przygotowaną przez Rumunskiego kucharza, ale nie bylo w niej pomidorów, za to naprawdę duuzo marchwi i cebuli i oczywiscie ziemniaki, mieso to piers z kurczaka, dosc gesta była, pycha! grunt to rozgotowac warzywa byle by mieso w nie stwardniało ( w przypadku piersi z kurczaka)

    OdpowiedzUsuń