sobota, 11 lutego 2017

Pasztet drobiowo-pieczarkowy

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasztety, takie domowe, gdy najpierw wspaniały zapach pieczonego pasztetu unosi się po domu, a później można cieszyć się jego smakiem. Polecam Wam dziś pasztet drobiowo-pieczarkowy pyszny sam w sobie i do pieczywa.

Pasztet drobiowo-pieczarkowy

  • 3 udka z kurczaka
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 50 dag pieczarek
  • 12 dag masła
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Udka z kurczaka wraz z warzywami ugotować tak jak na rosół, a następnie pozostawić do wystudzenia i oddzielić mięso od kości. Pieczarki pokroić i podsmażyć, wątróbkę również pokroić i podsmażyć, a cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Mięso, pieczarki, wątróbkę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodać rozpuszczone masło, jajka oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do dwóch małych foremek do pieczenia i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić mocno w lodówce.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam pasztety. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Moniko, pasztecik jest na prawde pyszny :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam zapach pieczonego pasztetu unoszacy sie w domu .

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie jej śniadanie, a tu takie pyszności, aż mi ślinka cieknie na taki pasztecik domowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może kiedyś skusisz się na przygotowanie takiego pasztetu ☺

      Usuń
  4. Muszę koniecznie spróbować, bo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny pasztecik :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdjęcie mnie trochę zmyliło bo pomyślałem, że to chleb razowy :-) Jednak prawda jest taka że to chyba najbardziej smakowicie wyglądający pasztet jaki w życiu widziałem.

    OdpowiedzUsuń