Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasztety, takie domowe, gdy najpierw wspaniały zapach pieczonego pasztetu unosi się po domu, a później można cieszyć się jego smakiem. Polecam Wam dziś pasztet drobiowo-pieczarkowy pyszny sam w sobie i do pieczywa.
- 3 udka z kurczaka
- 50 dag wątróbki drobiowej
- 50 dag pieczarek
- 12 dag masła
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Udka z kurczaka wraz z warzywami ugotować tak jak na rosół, a następnie pozostawić do wystudzenia i oddzielić mięso od kości. Pieczarki pokroić i podsmażyć, wątróbkę również pokroić i podsmażyć, a cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Mięso, pieczarki, wątróbkę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodać rozpuszczone masło, jajka oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do dwóch małych foremek do pieczenia i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić mocno w lodówce.
Uwielbiam pasztety. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńPolecam Moniko, pasztecik jest na prawde pyszny :-)
UsuńUwielbiam zapach pieczonego pasztetu unoszacy sie w domu .
OdpowiedzUsuńTo tak jak i ja ☺
UsuńWłaśnie jej śniadanie, a tu takie pyszności, aż mi ślinka cieknie na taki pasztecik domowy :-)
OdpowiedzUsuńTo może kiedyś skusisz się na przygotowanie takiego pasztetu ☺
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze lepiej smakuje ☺
Usuńsame dobroci robisz
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, bo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu ☺
UsuńWygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ☺
UsuńHmm, musiał być pyszny :)
OdpowiedzUsuńOj jest pyszny ☺
UsuńWspaniały pasztecik :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny pasztecik :-)
OdpowiedzUsuńzdjęcie mnie trochę zmyliło bo pomyślałem, że to chleb razowy :-) Jednak prawda jest taka że to chyba najbardziej smakowicie wyglądający pasztet jaki w życiu widziałem.
OdpowiedzUsuń