Sezon śliwkowy trwa, a więc oczywiście muszą pojawić się knedle ze śliwkami, które uwielbiam bo przypominają mi smak dzieciństwa :-) Knedle można podawać na różne sposoby, z masełkiem i bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem pudrem. Dzieci uwielbiają wersję z cukrem, a ja wolę z masłem i bułką tartą. A Wy którą wersję wolicie? A może podajecie knedle w jeszcze innej postaci?
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
Dodatkowo:
- śliwki
- bułka tarta
- masło
- śmietana
- cukier puder
Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, a następnie przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystudzenia. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyłożyć na stolnicę, a w powstałe miejsce nasypać tyle mąki pszennej, aby wyrównać powstałą dziurę. Następnie całość również przełożyć na stolnicę. Dodać jajka oraz sól i zagnieść ciasto. Powstałe ciasto pokroić na 4 części i z każdej uformować wałek, który następnie pokroić na średniej wielkości kawałki. Każdy kawałek splaszczyć i nakładać na niego połówkę śliwki, a następnie sklejać formując knedle. Przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia jeszcze ok. 5 min na małym ogniu.
Knedle podawać z zarumienioną na maśle bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem pudrem.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam, dzięki za przypomnienie o tych pysznych knedlach :-)
OdpowiedzUsuńWarto czasem przypomnieć proste ale smaczne dania :-)
UsuńPychotka !
OdpowiedzUsuńUwielbiam z kleksem jogurtu, oprószone cynamonem :)
też smaczna wersja z dodatkiem cynamonu :-)
UsuńPyszna klasyka! :)
OdpowiedzUsuńKlasyki są najlepsze :-)
UsuńMałgosiu w każdej postaci są pyszne:)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM ! Uwielbiam ! pyszności :)
OdpowiedzUsuńBoże, jak ja lubię knedle... Apetyczne Małgosiu!Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie knedle ze śliwkami, ja jem z bułką tartą :)
OdpowiedzUsuń