Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad to proponuję zrazy wieprzowe w sosie musztardowym. Zraziki z farszem duszone w sosie i podane z ulubionymi dodatkami są po prostu przepyszne i są jednym z przysmaków kuchni polskiej.
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 2 kiełbaski śląskie
- 10 dag boczku wędzonego
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej Parczew
- pieprz
- sól
Sos:
- 2 szkl wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej Parczew
- pieprz
- sól
Mięso umyć, wyciąć plastry mięsa i każdy rozbić tłuczkiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość podsmażać. Po wystudzeniu dodać pokrojony w kostkę ogórek, musztardę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość wymieszać i porcjami wykładać na plastry mięsa. Każdy plaster zrolować i spiąć wykałaczkami. Zrazy delikatnie oprószyć mąką i podsmażyć z każdej strony. Wodę na sos zagotować wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, włożyć podsmażone zrazy i całość dusić. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć ja a z wywaru przygotować sos dodając śmietanę, musztardę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą. Zrazy podawać z sosem i ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi lub ziemniakami oraz buraczki lub dowolna surówka.
Pyszny polski obiadek :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie, zjadłoby się :D
OdpowiedzUsuńto jest pyszne.
OdpowiedzUsuńoj i to bardzo :-)
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńAle smaczek :)
OdpowiedzUsuńLubię takie mięsko na obiad, ale Twoje jest z ciekawym farszem, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Lenko spróbuj :-)
Usuńświetny przepis :) jak znajdę chwilę to robie!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło jeśli skorzystasz z mojego przepisu :-)
UsuńWspaniały przepis ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ale jaka jest wartość kaloryczna?
OdpowiedzUsuń