Brązowy ryż z sosem z makreli wędzonej to jedno z moich ulubionych szybki dań, których przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekty jest bardzo smaczny. Spróbujcie sami..... :-)
- 1 szkl brązowego ryżu
- 2 szkl wody
- 2 cebule
- 1 makrela wędzona
- 4 ogórki korniszony
- 1/2 słoika papryki konserwowej Ogródek Dziadunia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl wody
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Ryż ugotować w 2 szkl wody. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ogórki oraz paprykę również pokroić w kostkę i dodać do cebuli, całość chwilkę podsmażać. Następnie dodać koncentrat, wodę oraz kawałki wędzonej makreli bez ości. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podusić doprawiając do smaku pieprzem i solą. Ryż podawać z gotowym sosem i ćwiartkami jajka.
Pyszności
OdpowiedzUsuńna kolację w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż, uwielbiam ryby, to danie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak Ewo :-)
UsuńMałgosiu bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńPysznie :D
OdpowiedzUsuńSmacznie, to będzie dziś mój obiad :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakował taki obiadek :-)
UsuńBardzo ciekawa propozycja, muszę koniecznie spróbować, bo wyglada bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń