- 50 dag buraków ugotowanych lub upieczonych
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
- 6 łyżki oliwy
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
- sok z cytryny do smaku
- pieprz do smaku
- sól himalajska do smaku
Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Na suchej patelni podprażyć słonecznik. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać buraczki i całość podsmażać, gdy będą miękkie odstawić do wystudzenia. Buraczki wymieszać z ugotowaną i kaszą gryczaną oraz podprażonym słonecznikiem i octem winnym i całość zblenderować. Pastę doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą i schłodzić w lodówce.
Smacznie i zdrowo 😊
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
UsuńŚwietna pasta, muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marto, jeśli lubisz buraki to ta pasta z pewnością Ci zasmakuje :-)
UsuńPowiem szczerzenie nie jadlam ani nie robilam nigdy takiej pasty.Bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńUla koniecznie musisz wypróbować.
UsuńŚwietny pomysł. Z chęcią spróbuję tym bardziej, że z burakami :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Z chęcią spróbuję tym bardziej, że z burakami :-)
OdpowiedzUsuńPolecam Marzenko, wiem że lubisz buraki więc i taka pasta Ci zasmakuje :-)
UsuńPiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo !
OdpowiedzUsuńMałgosiu, podoba mi się Twój pomysł na smarowidło:) takiego jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko, może skusisz się i również przygotujesz taką pastę :-)
UsuńCiekawie
OdpowiedzUsuńUwielbiam strasznie buraczki i mogłabym je jeść i jesć, ale takiego połączenia jeszcze nie spotkałam bardzo ciekawe. :)
OdpowiedzUsuńJa dokładnie tak samo uwielbiam buraczki i wcale mi się nie nudzą :-)
Usuńjakie pyszne mniam :)
OdpowiedzUsuńKusząca :)
OdpowiedzUsuńooo dwa moje ulubione składniki, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńSuper, życzę smacznego :-)
UsuńŚwietny pomysł na pastę :)
OdpowiedzUsuń