Dziś mam dla Was pożywną i rozgrzewającą zupę krem z kalafiora w pięknym wiosennym kolorze :-)
- 50 dag kalafiora świeżego lub mrożonego
- 40 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 jabłka
- 2 łyżki jarzynki własnej roboty
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki ostropestu mielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki śmietany
- sos sojowy do smaku
- pieprz do smaku
- sól himalajska do smaku
- płatki migdałowe Helio
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz jabłka również obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać jarzynkę, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Następnie zdjąć z ognia, zblenderować i ponownie postawić na ogniu. Dodać śmietanę oraz doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać troszkę wody. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gotową kremową zupę podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi.
Pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńa ja własnie szukałam sprawdzonego przepisu na taka zupke . Dziekuję :)
OdpowiedzUsuńto już znalazłaś Edytko :-)
UsuńZupka pychotka,
OdpowiedzUsuńoj tak zupka jest przepyszna :-)
UsuńWspaniała zupka, zrobię dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńpolecam :-)
UsuńBardzo lubię takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zupki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem😊
OdpowiedzUsuńFajna zupa, podoba mi się dodatek płatków migdałów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Podprażone płatki migdałowe nadają takiego fajnego smaczku tej zupie :-)
UsuńApetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńi smakuje równie dobrze jak wygląda :-)
UsuńPrzepyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńKocham, kocham kremy są przepyszne
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, muszę spróbować !
OdpowiedzUsuńkoniecznie, bo nie można się jej oprzeć :-)
Usuńwygląda bardzo pysznie
OdpowiedzUsuńŚwietne są takie zupy krem, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńJadłam dzisiaj, przepyszna :)
OdpowiedzUsuń