Bardzo lubię dania gotowane na parze i tym razem przygotowałam w ten sposób wieprzowinę, która wyszła przepysznie, delikatna i aromatyczna. Tak przygotowana wieprzowina może być świetnym pomysłem na zbliżające się święta.
- 1 kg wieprzowiny (najlepiej szynki, ale może być też łopatka lub karkówka)
- 1/2 szkl czerwonego wina
- 1/2 szkl białego wina
- 1 szkl wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- sos kebab ostry Develey
Do wody dodać wina oraz wszystkie przyprawy i gotować 10 min. Po tym czasie marynatę przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Mięso umyć i za pomocą strzykawki i grubej igły naszprycować marynatą mięso. Tak zamarynowaną wieprzowinę włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować ok. 1 h, aż mięso będzie miękkie.
Podawać samą jako dodatek do obiadu lub z ulubionym sosem, u mnie ostry sos kebab.
Podawać samą jako dodatek do obiadu lub z ulubionym sosem, u mnie ostry sos kebab.
Świetny pomysł, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńpolecam Marto :-)
UsuńPyszny obiadek się szykuje.
OdpowiedzUsuńOj poproszę takie mięsko, pyszności!!! :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką gotowania na parze :)
OdpowiedzUsuńJa to już w ogóle najchętniej gotowałabym wszystko na parze ;-)
UsuńJedzenie przyrządzone na parze jest zdrowe i wartościowe
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja mięsa 😊
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :-)
UsuńBajka :>
OdpowiedzUsuńMałgosiu świetny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDanie pychotka:-)
OdpowiedzUsuń