niedziela, 13 marca 2016

Orzeszki

Dziś mam dla Was kolejną propozycję na świąteczne słodkości - małe, kruche orzeszki :-) Można je przygotować z własną masą lub użyć gotowej, jak kto woli i lubi.                       

Orzeszki


Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 12 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag zmielonych orzechów
  • 3 łyżki spirytusu
  • 25 dag masła
Dodatkowo:
  • mielone orzechy
  • masa orzechowa Helio

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Foremki do orzeszków wysmarować tłuszczem i wylepić cienką warstwą ciasta. Piec w temp. 160 st do złotego koloru.

Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, a w reszcie rozmieszać obie mąki i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając ugotować budyń, który następnie pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać budyń, a na końcu spirytus.

Połówki orzeszków napełniać masą i sklejać, a boki obtoczyć w mielonych orzechach.

25 komentarzy:

  1. Pamiętam takie orzeszki. Dużo pracy, ale fajny efekt na końcu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie :-)

      Usuń
  2. Musza być pyszne :-) Dzięki za świąteczne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe małe cudeńka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wyglądaja i na pewno tak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, zabieram kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama kiedyś często robiła takie orzeszki. Pamiętam tylko że cały piec był wtedy brudny i ogólnie dużo pracy z tym miała, dlatego teraz robi sporadycznie raz na kilka lat :P Ale dobre były :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę czasu trzeba poświęcić na ich przygotowanie, ale warto się potrudzić :-)

      Usuń
  9. Pyszne są te orzechy. Roniłam je kiedyś i teraz też mam wielką ochotę je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  10. Te orzeszki zawsze mnie zachwycały i wyglądem i smakiem. Niestety nie mam takiej foremki ale jak tylko się w nią zaopatrzę to z chęcią zrobie te pyszne kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Orzeszki zawsze na czasie. Lubiane przez małych i dużych biesiadników. Pozdrawiam u dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  13. Też je bardzo lubię i dawno ich nie robiłam, a więc przy najbliższym czasie zrobię i zaskoczę moje Wnusięta jak przyjadą :) Dziękuje za przypomnienie przepisu bo mój mi się zapodział. Pozdrawiam Cię Małgosiu bardzo serdecznie i życzę radosnego oraz pomyślnego dziś dnia jak też szczęśliwego i pogodnego tygodnia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj z pewnością wnuczęta będą zachwycone takimi ciasteczkami, pozdrawiam Cię cieplutko Halinko :-)

      Usuń
  14. Może zainwestuję w formę na orzeszki, bo zachęciłaś mnie żeby spróbować zrobić :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń