wtorek, 22 marca 2016

Kruche rogaliki z makiem

Dziś dalszy ciąg świątecznych wypieków. Tym razem chcę Wam polecić pyszne kruche rogaliki z makiem i lukrem, które wspaniale będą się prezentowały na świątecznym stole.
               
Kruche rogaliki z makiem


Ciasto:
  • 4,5 szkl mąki
  • 30 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:
  • masa makowa z bakaliami Helio

Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać trójkąciki na rogaliki lub użyć formy do rogalików. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję gotowej masy makowej i formować rogaliki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180, aż rogaliki się lekko przyrumienią. 
Cukier puder rozetrzeć wraz z gorącą wodą i polukrować wystudzone rogaliki.

15 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne rogaliki i łatwe do wykonania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko, co z makiem jest dla mnie dobre :D Co prawda masę makową wolę zrobić sama, ale z taką domową chyba też mogłabym spróbować je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej jeśli masz więcej czasu to można przygotować własną domową masę makową, ale czasem jak jest mniej czasu to można wykorzystać gotową :-)

      Usuń
  3. Ślinka cieknie, chyba zrobie na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trochę pracochłonne ale wyglądają tak apetycznie, że skuszę się i zrobię na święta :-)

    OdpowiedzUsuń