Dziś zapraszam Was na zdrowy i szybki obiad czyli razowe spaghetti z warzywami w sosie curry. Ja po prostu uwielbiam to aromatyczne, ostre danie z dużą ilością przypraw, spróbujcie sami.......
- 50 dag mrożonej włoszczyzny w słupkach
- 1 cebula
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 szkl wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- garść liści curry
- sól do smaku
- olej ryżowy
- spaghetti razowe Pełne Ziarno Makarony Polskie
Cebulę obrać i pokroić w piórka, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju ryżowym. Następnie dodać mrożone warzywa i razem podsmażać. Dodać pastę curry, oraz wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę i całość dusić na małym ogniu, aż warzywa będą lekko miękkie. Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie i podawać z przygotowanymi warzywami w sosie curry.
Świetne danie, biegnę do sklepu po parę brakujących składników i przygotuje dziś na obiad :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem Marto czy przygotowałaś to danie i jak Ci smakowało? :-)
UsuńTak robiłam kiedyś na obiad, wyszło przepyszne, rodzinka prosiła o dokładkę :-)
UsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńNiedawno jadłam razowy makaron z sosem pomidorowym. A u Ciebie Małgosiu takie smaczne dodatki, jak kurkuma, imbir i curry... bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWystarczy parę dodatków, aby danie stało się mega smaczne ;-)
UsuńSuper połączenie, bardzo lubię dania makaronowe :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co w poniedzałek na obiad zrobie :) Dzieci się ucieszą tym bardziej jak zobaczą warzywka :D
OdpowiedzUsuńCzekam więc na relację z poniedziałkowego obiadu ;-)
UsuńŚwietne połaczenie dla osób lubiących jeść ostre potrawy :-)
OdpowiedzUsuńJa wprost uwielbiam ostre dania :-)
UsuńDobry pomysł na danie bezmięsne 😊
OdpowiedzUsuńO tak warzywa zamiast mięsa to dobry wybór :-)
UsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko z dodatkiem curry :)
OdpowiedzUsuń