U mnie dziś zdrowe i pożywne śniadanie. Przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy, która wspaniale smakuje z błonnikowym wieloziarnistym pieczywem.
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 1 szkl wody
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 pomidory
- pieprz
- sól
- pieczywo Tovago
Soczewicę przepłukać wodą, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. W tym czasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać jabłko starte na grubej tarce oraz pomidory pokrojone w kostkę (bez skórki). Całość dusić na małym ogniu. Do ugotowanej soczewicy dodać zawartość patelni i całość dokładnie zblenderować, a następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Pyszne śniadanie, też sobie takie przygotuje :-)
OdpowiedzUsuńsmaczne śniadanko :) mój narzeczony nigdy nie jadł czerwonej soczewicy i twierdził, że nie lubi. Zrobiłam ostatnio zupę z niej, a on nawet nie zrozumiał i bardzo chwalil :D tym razem zrobię pastę i jestem ciekawa, czy domyśli się, że to z czerwonej soczewicy :)
OdpowiedzUsuńJeśli w zupie nie rozpoznała czerwonej soczewicy to w paście również nie rozpozna. Pozdrawiam Was cieplutko :-)
UsuńJa uwielbiam pasty do pieczywa, praktycznie codziennie je jadam.
OdpowiedzUsuńSą zdrowe i pożywne :-)
UsuńUwielbiam pasty i bardzo lubię takie chlebki :-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja i zajadam się nimi prawie codziennie :-)
UsuńPasta na chlebek to jest to smacznie, zdrowo i pożywnie ;)
OdpowiedzUsuń