czwartek, 3 grudnia 2015

Pasta z soczewicy

U mnie dziś zdrowe i pożywne śniadanie. Przygotowałam pastę z czerwonej soczewicy, która wspaniale smakuje z błonnikowym wieloziarnistym pieczywem. 

Pasta z soczewicy


  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 1 szkl wody
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 pomidory
  • pieprz
  • sól
  • pieczywo Tovago

Soczewicę przepłukać wodą, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. W tym czasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać jabłko starte na grubej tarce oraz pomidory pokrojone w kostkę (bez skórki). Całość dusić na małym ogniu. Do ugotowanej soczewicy dodać zawartość patelni i całość dokładnie zblenderować, a następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

8 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanie, też sobie takie przygotuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne śniadanko :) mój narzeczony nigdy nie jadł czerwonej soczewicy i twierdził, że nie lubi. Zrobiłam ostatnio zupę z niej, a on nawet nie zrozumiał i bardzo chwalil :D tym razem zrobię pastę i jestem ciekawa, czy domyśli się, że to z czerwonej soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli w zupie nie rozpoznała czerwonej soczewicy to w paście również nie rozpozna. Pozdrawiam Was cieplutko :-)

      Usuń
  3. Ja uwielbiam pasty do pieczywa, praktycznie codziennie je jadam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pasty i bardzo lubię takie chlebki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja i zajadam się nimi prawie codziennie :-)

      Usuń
  5. Pasta na chlebek to jest to smacznie, zdrowo i pożywnie ;)

    OdpowiedzUsuń