wtorek, 15 grudnia 2015

Gotowanie na parze

Posiłki można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Ja dziś chciałabym Was przekonać do gotowania na parze. Od jakiegoś czasu rozpoczęłam swoją przygodę z takim właśnie przygotowywaniem posiłków i jestem nią zachwycona. Nie dość że tak przygotowane posiłki są zdrowe, lekkostrawne, małokaloryczne, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo zawierają wiele witamin i minerałów, które nie są wypłukiwane tak jak przy zwykłym gotowaniu w wodzie. Czy wiedzieliście, że podczas gotowania warzyw w wodzie traci się aż 70% witaminy C, natomiast gdy gotując na parze witaminy tej tracimy tylko 40%
Kolejną zaletą gotowania na parze jest to iż nie potrzeba używać żadnych tłuszczów.

Jeśli jeszcze nie przygotowujecie w ten sposób posiłków, a chcecie rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem na parze to polecam Wam dziś 2 książki z serii Dobra Kuchnia, które będą bardzo pomocne :-)

"Gotowanie na parze"której autorem jest Grzegorz Drużbański




Książka liczy 240 stron i została wydana w twardej oprawie przez wydawnictwo dragon
Na początku książki znajdziemy spis treści podzielony na działy.




Dalej krótki wstęp, a później opis techniki i zasady gotowania na parze.




W książce znajdziemy 5 działów:

Potrawy z warzyw



Potrawy mięsne




Potrawy z ryb




Desery




Sosy 




W każdym dziale znajdziemy wiele wspaniałych przepisów, które są przejrzyste i bardzo czytelne. Są tam również piękne ilustracje, niektórych potraw. 




Minusem jest tutaj to, iż nie do wszystkich przepisów jest zdjęcie gotowej potrawy, czasem jest to tylko zdjęcie jakiegoś produktu.  Ale przepisów jest całe mnóstwo i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. 
Książka kończy się Indeksem potraw.




"Gotowanie na parze" - Mirek Drewniak



Książka liczy 64 stron i została wydana w twardej oprawie przez wydawnictwo dragon
Na początku oczywiście znajduje się spis treści, zarówno działów jak i samych potraw. 


Po wstępie również znajdziemy techniki  i zasady gotowania na parze.


W tej książce znajdziemy:

Przystawki



Potrawy bezmięsne



Zupy


Dania z ryb i owoców morza


Potrawy z mięsa



Desery



W tej książce przepisy także są napisane bardzo przejrzyście i czytelnie. Ilustracje również są bardzo ładne i przyciągają wzrok zachęcając do przygotowania tych wspaniałych dań. Tutaj również nie ma ilustracji gotowych dań do wszystkich przepisów, choć mniej ich brakuje.

Obie książki są warte uwagi i miejsca w naszych kulinarnych biblioteczkach. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Ja już znalazłam dania, które w najbliższym czasie wypróbuję, a Was zachęcam do Gotowania na parze bo na pewno będzie wówczas zdrowo, smacznie i wyśmienicie :-)


8 komentarzy:

  1. Świetna książka :) Nawet na prezent pod choinkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się Iwonko, prezent pod choinkę w sam raz :-)

      Usuń
  2. Dopiero parę razy gotowałam na parze. Książki świetne, muszę sobie ich sprawić to może częściej będę gotowała tą metodą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nigdy nie gotowalam na parze, musze wkoncu zaczac.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam parowar i powiem szczerze, że czasami go używam. Teraz mniej, ale latem zdecydowanie częściej :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowanie na parze to jest coś czego za mało w naszych kuchniach. Fajny przewodnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Elu, wciąż za mało gotujemy na parze.

      Usuń