poniedziałek, 2 listopada 2015

Sałatka z natki selera

Seler ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Każdy wie co przygotować z korzenia selera, do czego użyć natkę, ale czy używacie łodygi z selera korzeniowego? Jako iż miałam większą ilość naci, listki zamroziłam (będą zimą do zupy), a z łodyg wymyśliłam sałatkę, którą Wam dziś polecam :-) 

Sałatka z natki selera



  • 2 cebule 
  • 1 jabłko
  • garść naci selera korzeniowego
  • garść rodzynek
  • sos sałatkowy Winegret Develey
  • majeranek
  • sól 
  • masło

Cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w półplasterki. Nać selera umyć, osuszyć, odciąć liście, a łodygi pokroić na małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, na którym zeszklić cebulę. Następnie dodać łodygi selera i całość chwilę podsmażać. Na koniec dodać jabłko oraz rodzynki i podsmażyć doprawiając do smaku solą oraz majerankiem. Całość przestudzić, a następnie dodać sos sałatkowy Winegret i wymieszać.

9 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa sałatka, muszę wypróbować, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie smaków, wygląda zachęcająco :) Wypróbuję na dniach, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię seler naciowy. Pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko to nie jest seler naciowy, tylko seler korzeniowy. Wykorzystałam łodygi z naci selera korzeniowego ;-)

      Usuń
  4. Sałatki Małgosiu to na nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow!!! Małgoś to mnie zaskoczyłaś i to bardzo pozytywnie, jak zwykle:) Sałatki nie odmawiam i porywam porcyjkę :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń