poniedziałek, 16 listopada 2015

Kotleciki ziemniaczano-grzybowe

W tym roku mamy na prawdę piękną ciepłą jesień, jest już połowa listopada, a w lesie nadal można znaleźć grzyby :-) Korzystając z tych darów lasu przygotowałam kotleciki ziemniaczano-grzybowe, do których użyłam podgrzybków gdyż takie grzybki jeszcze można u nas w lesie znaleźć :-)

Kotleciki ziemniaczano-grzybowe

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • bułka tarta
  • sos cygański Społem

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Grzyby pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę, razem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać grzyby i całość razem podsmażać. Do ziemniaków dodać przestudzoną cebulę z grzybami, jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem, ja podałam z sosem cygańskim.

10 komentarzy:

  1. Wyglądają smacznie, chętnie bym się wprosiła na taki jesienny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite kotleciki.

    OdpowiedzUsuń
  3. CIakawa propozycja, ja też chętnie bym zjadła takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam Aniu, zrobię większą ilość ;-)

      Usuń
  4. Małgosiu bardzo fajny pomysł na kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne kotleciki, muszą być smaczne.

    OdpowiedzUsuń