Dziś chciałabym Wam zaproponować poduszeczki z ciasta francuskiego z powidłem śliwkowym. Pysznie chrupiące idealne do porannej kawki, takie małe słodkie co nieco :-)
Ciasto I:
- 20 dag mąki
- 1 masło
- 1 margaryna
Ciasto II:
- 30 dag mąki
- 4 żółtka
- 4 łyżeczki octu
- szczypta soli
- 200 ml gęstej śmietany
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe Orzech
Ciasto I:
Masło wraz z margaryną wetrzeć w mąkę i zarobić ciasto.
Ciasto II:
Na stolnicę wsypać mąkę i żółtka. Sól i ocet dodać do śmietany aby się wzburzyła i całość dodać do mąki i zarobić ciasto.
Ciasto II rozwałkować na duży kwadrat, położyć na to ciasto I, założyć rogi z ciasta II i rozwałkować. Następnie ciasto znów złożyć w mały kwadrat i rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraciki, na które nakładać porcję powidła, składać na pół i dociskać boki. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.
Bardzo fajne ciasteczka. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Marzenko :-)
UsuńWspaniałe, ja również porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę ;-)
Usuń