wtorek, 27 października 2015

Poduszeczki z ciasta francuskiego z powidłem

Dziś chciałabym Wam zaproponować poduszeczki z ciasta francuskiego z powidłem śliwkowym. Pysznie chrupiące idealne do porannej kawki, takie małe słodkie co nieco :-)

Poduszeczki z ciasta francuskiego z powidłem


Ciasto I:
  • 20 dag mąki
  • 1 masło
  • 1 margaryna

Ciasto II:
  • 30 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżeczki octu
  • szczypta soli
  • 200 ml gęstej śmietany

Dodatkowo:

Ciasto I: 
Masło wraz z margaryną wetrzeć w mąkę i zarobić ciasto.

Ciasto II:
Na stolnicę wsypać mąkę i żółtka. Sól i ocet dodać do śmietany aby się wzburzyła i całość dodać do mąki i zarobić ciasto.

Ciasto II rozwałkować na duży kwadrat, położyć na to ciasto I, założyć rogi z ciasta II i rozwałkować. Następnie ciasto znów złożyć w mały kwadrat i rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 3 razy. Na koniec z rozwałkowanego ciasta wycinać kwadraciki, na które nakładać porcję powidła, składać na pół i dociskać boki. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.


4 komentarze: