Zapraszam na pyszne bułeczki orkiszowe, wystarczą z samym masłem i dżemem, a do tego zbożowa kawa z mlekiem i wyśmienite śniadanie gotowe zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
- 3 szkl mąki orkiszowej typ 700 Kłos-Pol
- 8 g suchych drożdży Kłos-Pol
- 2 żółtka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 8 dag masła
- 1 szkl mleka
- szczypta soli himalajskiej
- płatki żytnie Kłos-Pol
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Mleko lekko podgrzać, a następnie roztrzepać je z żółtkami, cukrem oraz solą. Dodać mąkę oraz drożdże i rozpuszczone masło i wyrobić ciasto, które następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować małe bułeczki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem jajka i posypać płatkami żytnimi. Piec w temp. 180 st przez około 20 min.
Bardzo mi smakuje pieczywo z mąki orkiszowej. Do tego jest zdrowe. Nic, tylko zabierać się do pracy i upiec takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMasz rację Krysiu pieczywo z mąki orkiszowej jest zdrowe, więc warto go samodzielnie upiec w domu.
UsuńMasz rację super takie śniadańko, zdrowe bułeczki z dżemem a do tego kawka zbożowa z mlekiem, mniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńśniadanie dla każdego i dużego i małego :-)
UsuńBardzo fajne wykonanie :) I na dodatek jakie zdrowe! Do tego jakiś dżemik i śniadanie pierwsza klasa :) Koniecznie muszę wykorzystać ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam upiec takie bułeczki Alu :-)
UsuńSuper bułeczki. Idealne na śniadanie lub kolację :-)
OdpowiedzUsuńzgadza się Marzenko :-)
UsuńWspaniałe i bardzo zdrowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńA do tego i smaczne :-)
UsuńMałgosiu cudowne bułeczki, jakie równe i kształtne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :-)
Usuń