czwartek, 8 października 2015

Placuszki z cieciorki z musem śliwkowym

Sezon śliwkowy w pełni, a więc czas na dania z użyciem śliwek. Dziś polecam placuszki z cieciorki z musem śliwkowym.

Placuszki z cieciorki z musem śliwkowym

  • 1 jajko
  • 1 szkl kefiru
  • 1 szkl mąki z cieciorki Kłos-Pol
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 50 dag śliwek węgierek

Jajko roztrzepać z kefirem, dodać mąkę, cukier oraz sól i dokładnie roztrzepać. Z przygotowanego ciasta smażyć małe okrągłe placuszki, które po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Śliwki węgierki przepołowić na połówki usuwając pestki, włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, aż się rozgotują. Następnie przetrzeć je przez sito, a gotowy mus podawać z upieczonymi placuszkami.

8 komentarzy: