Sezon śliwkowy w pełni, a więc czas na dania z użyciem śliwek. Dziś polecam placuszki z cieciorki z musem śliwkowym.
- 1 jajko
- 1 szkl kefiru
- 1 szkl mąki z cieciorki Kłos-Pol
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 50 dag śliwek węgierek
Jajko roztrzepać z kefirem, dodać mąkę, cukier oraz sól i dokładnie roztrzepać. Z przygotowanego ciasta smażyć małe okrągłe placuszki, które po upieczeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Śliwki węgierki przepołowić na połówki usuwając pestki, włożyć do garnka i dusić na małym ogniu, aż się rozgotują. Następnie przetrzeć je przez sito, a gotowy mus podawać z upieczonymi placuszkami.
Super te placuszki :-)
OdpowiedzUsuńproste, szybkie i smaczne :-)
UsuńWspaniałe. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo Marzenko :-)
UsuńTakie placuszki uwielbiam. Baaardzo!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Ja również cieplutko pozdrawiam :-)
UsuńProste i wyglądają smacznie :) Super!
OdpowiedzUsuńI tak też smakują :-)
Usuń