niedziela, 18 października 2015

Kruche ciasto ze śliwkami

W sezonie śliwkowym, aż się prosi o placek z owocami. Tym razem wybór padł na ciasto kruche z pyszną masą śliwkową. Ciasto fantastycznie smakuje i polecam go Wam do kawki lub herbatki :-)

Kruche ciasto ze śliwkami


Ciasto:
  • 3 szkl mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
  • 1 kostka margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Masa śliwkowa:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 10 dag cukru
  • 2 kisiele

Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieć ciasto, które następnie podzielić na dwie części. 
Ze śliwek usunąć pestki, włożyć do garnka, wlać troszkę wody i dusić na małym ogniu, aż się rozgotują, a następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki. Powstały mus śliwkowy zagotować, dodając do niego cukier oraz kisiele rozmieszane w niewielkiej ilości wody.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę, na to wyłożyć masę śliwkową, a na to rozwałkować drugą część ciasta, które ponakłuwać widelcem. 
Piec w temp. 180 st przez 40 min. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy: