W sezonie śliwkowym, aż się prosi o placek z owocami. Tym razem wybór padł na ciasto kruche z pyszną masą śliwkową. Ciasto fantastycznie smakuje i polecam go Wam do kawki lub herbatki :-)
Ciasto:
- 3 szkl mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol
- 1 kostka margaryny
- 1 jajko
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Masa śliwkowa:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- 10 dag cukru
- 2 kisiele
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieć ciasto, które następnie podzielić na dwie części.
Ze śliwek usunąć pestki, włożyć do garnka, wlać troszkę wody i dusić na małym ogniu, aż się rozgotują, a następnie przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki. Powstały mus śliwkowy zagotować, dodając do niego cukier oraz kisiele rozmieszane w niewielkiej ilości wody.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę, na to wyłożyć masę śliwkową, a na to rozwałkować drugą część ciasta, które ponakłuwać widelcem.
Piec w temp. 180 st przez 40 min. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Świetne ciasto, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńMałgosiu świetne ciacho. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :-)
UsuńJak ono ładnie i kusząco wygląda. Zjadłabym, oj zjadła :)
OdpowiedzUsuńzapraszam Krysiu ;-)
UsuńIdealne! :>
OdpowiedzUsuńProsto i na pewno smacznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj tak bardzo smaczne, szybko zniknęło ;-)
UsuńWygląda super i pewnie wspaniale smakuje. Jutro idę po śliweczki :)
OdpowiedzUsuńBędą śliweczki więc z pewnością będzie i ciasto śliwkowe :-)
Usuńto musi byc przepyszne :)
OdpowiedzUsuń--------
Nieruchomości Rzeszów