poniedziałek, 21 września 2015

Ciasto miodowe z kremem i jabłkami

Witajcie kochani w tym nowym tygodniu, dziś mam dla Was coś słodkiego do kawusi tj. kruche ciasto z kremem i jabłkami.

Ciasto miodowe z kremem i jabłkami


Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • 4 łyżki miodu Orzech
  • 2 łyżeczki sody
  • 30 dag cukru pudru
  • 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na blaszkę i piec w temp. 180 st przez ok. 15 min.

Krem:
  • 1 szkl mleka
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
Połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałym rozmieszać mąki i wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż powstanie budyń. Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń.

Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 łyżki cukru
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć na patelni wraz z cukrem, a gdy się rozgotują dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.

Na jedną część ciasta wyłożyć przygotowany krem, przykryć drugą częścią ciasta, na którą wyłożyć jabłka i przykryć trzecią częścią ciasta. Całość polać dowolną polewą i posypać np. wiórkami kokosowymi.


5 komentarzy: