Dziś na obiad polecam placki z cukinii, które są bardzo delikatne, a zarazem chrupiące.
Ja podałam je z gotowym sosem pieczarkowym Orzech, z którym smakują wyśmienicie :-)
- 1 duża cukinia
- 1 jajko
- 1/2 szkl bułki tartej
- pieprz ziołowy
- sól
- sos pieczarkowy Orzech
Cukinię obrać, zatrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i pozostawić na 15 min. Po tym czasie z cukini odsączyć nadmiar soków, dodać jajko, bułkę tartą i doprawić do smaku pieprzem ziołowym oraz solą. Dokładnie wymieszać i piec placuszki na głębokim tłuszczu. Podawać na ciepło same lub z ulubionym sosem, ketchupem itp. Ja podałam z podgrzanym gotowym sosem pieczarkowym.
Wspaniale wyglądają i muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie są Marto :-)
UsuńUwielbiam cukinię :-)
OdpowiedzUsuńJa również Marzenko :-)
UsuńBardzo lubię takie placuszki!
OdpowiedzUsuńTo letnia alternatywa dla placków ziemniaczanych ;-)
Usuń