wtorek, 28 lipca 2015

Bułeczki z mąki gryczanej i otrąb żytnich

Śniadanie to podstawa każdego dnia. Powinno być zdrowe i pożywne gdyż wtedy dostarczy nam energii na cały dzień. Polecam bułeczki z mąki gryczanej i otrąb żytnich z twarożkiem, ogórkiem i pomidorem, a całość posypana czarnuszką.

Bułeczki z mąki gryczanej i otrąb żytnich


  • 1,5 szkl mąki gryczanej Kłos-Pol
  • 1 szkl otrąb żytnich Kłos-Pol
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 4 g drożdży suchych Kłos-Pol
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szkl kefiru
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • czarnuszka

Masło wraz z miodem rozpuścić, kefir lekko podgrzać. Składniki suche wymieszać razem, dodać płynne składniki i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać czarnuszką. Piec w temp. 200 st przez 20 min.

6 komentarzy: