Śniadanie to podstawa każdego dnia. Powinno być zdrowe i pożywne gdyż wtedy dostarczy nam energii na cały dzień. Polecam bułeczki z mąki gryczanej i otrąb żytnich z twarożkiem, ogórkiem i pomidorem, a całość posypana czarnuszką.
- 1,5 szkl mąki gryczanej Kłos-Pol
- 1 szkl otrąb żytnich Kłos-Pol
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 4 g drożdży suchych Kłos-Pol
- 5 dag masła
- 3 łyżki miodu
- 1 szkl kefiru
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Dodatkowo:
- 1 jajko
- czarnuszka
Masło wraz z miodem rozpuścić, kefir lekko podgrzać. Składniki suche wymieszać razem, dodać płynne składniki i wyrobić ciasto, które następnie pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać czarnuszką. Piec w temp. 200 st przez 20 min.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje :-)
UsuńWspaniałe te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się Marzenko :-)
UsuńOj ale bym zjadła taką apetyczną bułeczkę, porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Marto ;-)
Usuń