Zapraszam was dzisiaj na pyszną i gorącą zupę z kaszy jaglanej. Zupkę można przygotować wieczorem i gdy wraca się z pracy wystarczy kilka minut aby ją odgrzać i szybko zaspokoić głód - polecam :-)
- 3 litry wody
- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka przyprawy Smakosz Kłos-Pol
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Do garnka z wodą włożyć udko, dodać obrane, umyte i pokrojone w półplasterki marchewki oraz pietruszkę. Dodać również wszystkie przyprawy i całość gotować na małym ogniu 40 min. Po tym czasie wyciągnąć udko, a do zupy wsypać kaszę i gotować do miękkości. Mięso oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki i również dodać do zupy. Zupę zagotować doprawiając solą oraz pieprzem.
Małgosiu super zupka :-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę jaglaną właśnie w zupach, bo jest moim zdaniem najsmaczniejsza
OdpowiedzUsuńpotwierdzam Weroniko :-)
Usuń