sobota, 13 czerwca 2015

Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni

Witajcie, w to sobotnie przedpołudnie, dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na pieczeń rzymską z sosem z pestek dyni. Tradycyjna pieczeń rzymska podana z sosem z pestek dyni sprawia iż danie to nabiera całkiem nowego smaku, polecam :-)

Pieczeń rzymska z sosem z pestek dyni



Pieczeń rzymska:
  • 60 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
Dodatkowo:
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Sos z pestek dyni:
  • 10 dag pestek dyni Piątnica
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml ciepłej wody
Pieczeń rzymska:
Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu dodać do mięsa mielonego. Dodać również pozostałe składniki i mięso wyrobić na jednolitą masę. Do małej keksówki wyłożyć połowę masy mięsnej, dokładnie ugniatając. Na to ułożyć, jajka ugotowane na twardo jedno obok drugiego, wgniatając w masę mięsną. Na wierzch wyłożyć resztę masy mięsnej, ugniatając wierzch. Piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.

Sos z pestek dyni:
Pestki wymieszać z kuminem, papryką, cynamonem oraz solą i wrzucić na gorącą suchą patelnię. Uprażyć je na złoty kolor, a następnie zblenderować. Następnie na patelni uprażyć cukier, dodać ocet oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dodać do zblenderowanych pestek, dodać również oliwę oraz ciepłą wodę i całość zblenderować. Gęstość sosu regulować ilością wody.
Gotowy sos podgrzać i podawać z upieczoną pieczenią rzymską.

10 komentarzy:

  1. Całość komponuje się idealnie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, narobiłaś mi apetytu, jak ja dawno nie jadłam pieczeni. Świetna!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu niezły klops lub jak kto woli pieczeń :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne połączenie, już wiem co zrobię jutro na obiad, dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu super pomysł na ten sosik, pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń