Witajcie, w to sobotnie przedpołudnie, dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na pieczeń rzymską z sosem z pestek dyni. Tradycyjna pieczeń rzymska podana z sosem z pestek dyni sprawia iż danie to nabiera całkiem nowego smaku, polecam :-)
Pieczeń rzymska:
- 60 dag mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 3 jajka ugotowane na twardo
Sos z pestek dyni:
- 10 dag pestek dyni Piątnica
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 mały ząbek czosnku
- 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml ciepłej wody
Pieczeń rzymska:
Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko razem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Po wystudzeniu dodać do mięsa mielonego. Dodać również pozostałe składniki i mięso wyrobić na jednolitą masę. Do małej keksówki wyłożyć połowę masy mięsnej, dokładnie ugniatając. Na to ułożyć, jajka ugotowane na twardo jedno obok drugiego, wgniatając w masę mięsną. Na wierzch wyłożyć resztę masy mięsnej, ugniatając wierzch. Piec w temp. 180 st przez ok. 40 min.
Sos z pestek dyni:
Pestki wymieszać z kuminem, papryką, cynamonem oraz solą i wrzucić na gorącą suchą patelnię. Uprażyć je na złoty kolor, a następnie zblenderować. Następnie na patelni uprażyć cukier, dodać ocet oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dodać do zblenderowanych pestek, dodać również oliwę oraz ciepłą wodę i całość zblenderować. Gęstość sosu regulować ilością wody.
Gotowy sos podgrzać i podawać z upieczoną pieczenią rzymską.
Całość komponuje się idealnie :))
OdpowiedzUsuńI wyśmienicie też smakuje :-)
UsuńOj, narobiłaś mi apetytu, jak ja dawno nie jadłam pieczeni. Świetna!!! :)
OdpowiedzUsuńMoże czas ją przygotować Beatko ;-)
UsuńMałgosiu niezły klops lub jak kto woli pieczeń :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki Elu i również pozdrawiam :-)
UsuńŚwietne połączenie, już wiem co zrobię jutro na obiad, dzięki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Marto :-)
UsuńMałgosiu super pomysł na ten sosik, pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować Marzenko :-)
Usuń